Woonmall Villa ArenA werd in april 2001 geopend voor publiek. Een overdekt winkelparadijs van 75.000 vierkante meter pal naast de toen nog Amsterdam ArenA (nu Johan Cruijff ArenA). Daarmee werd een nieuwe stap gezet in de evolutie van het Nederlands themawinkelen: Villa ArenA verraste in vorm, omvang én aanpak. Tot op de dag van vandaag is Villa ArenA dé plek om alles te vinden voor je huis. We blikken terug en kijken hoe het winkelgedrag is veranderd.

Historie

Eén van de eerste concentraties van meubelwinkels in de regio Amsterdam ontstond in 1994 in Diemen, langs de voormalige A1 ter hoogte van de Sniep. Al snel waren er op tal van plaatsen van deze thematische centra te vinden en deze werden dan ook massaal bezocht. Omdat de in Diemen gevestigde woonwinkels niet verder konden uitbreiden ontstond de wens voor een grotere locatie met een nog betere mix van grootschalige en specialistische woonwinkels met meer aandacht voor horeca en vermaak. De nieuwste generatie meubelboulevard was geboren: de woonmall.

Met de ontwikkeling van een nieuw kloppend hart van Amsterdam-Zuidoost met o.a. grootschalige detailhandel, een megabioscoop en de Heineken Music Hall, ontstond de wens om in het Arena-gebied een woonboulevard te ontwikkelen die qua locatie en kwaliteit de oude Diemer-boulevard krachtig in de schaduw zette. Gelegen naast prominente eye-catcher Amsterdam ArenA, thuisbasis van eredivisieclub Ajax, werd winkelconcept Villa ArenA ontwikkeld met veel aandacht voor interieur en exterieur.

Realisatie

ING Vastgoed Ontwikkeling is opdrachtgever van het concept van Villa ArenA. Benthem & Crouwel Architecten tekenden voor de bijzondere vormgeving van het gebouw dat een tikkeltje futuristisch oogt: 75.000 vierkante meter, vier winkellagen, twee parkeerlagen boven en een parkeerkelder, lamellen aan de buitenzijde, een bijzonder lijnenspel en het letterlijke hoogtepunt: een enorme vide met een transparante kap. Het Engelse designbureau Virgile & Stone werd ingeschakeld voor het interieur. Met glazen panoramaliften, lange roltrappen, spectaculaire bruggen, een grote waterpartij op de begane grond en op 25 meter hoogte een ‘zwevend’ horeca-eiland ontstond een dynamisch interieur met een mediterrane sfeer. Het totaal: een technisch hoogstandje.

  1989 02 12 Bouw VIlla ArenA 1 klein

Zo’n 70 formules op het gebied van wonen en inrichting in de breedste zin van het woord vestigden zich in Villa ArenA. In de samenstelling van het winkelaanbod werden grote totaalaanbieders afgewisseld door specialisten. Ondernemers van het eerste uur die nog steeds in de woonmall gevestigd zijn: Lederland, Houweling Interieur, De Tafelaar, Brugman Keukens, Kabana Design, Montèl, Sanders Meubelstad, Tulp Keukens en Van den Heuvel Verlichting. Een aantal ondernemers was afkomstig van de meubelboulevard in Diemen.

bouwVa

Opening

Op 10 april 2001 werd Woonmall Villa ArenA officieel geopend door de toenmalige burgemeester van Amsterdam, Job Cohen. Dit was de start van een nieuwe shoppingbeleving. Diverse diensten op het gebied van interieuradvies en styling, bijzondere horecaformules en vermaak voor jong en oud maakten het dagje uit compleet. Villa ArenA werd vanaf dag één druk bezocht.

fontein

Veranderd winkelgedrag

In de loop der jaren is het winkelgedrag veranderd. “Consumenten kopen veel meer online, maar op die bank wil je nog steeds zitten voordat je hem koopt en een keuken schaf je niet zomaar online aan. We zien dat mensen zich veel meer vooraf online oriënteren en bij een bezoek aan Villa ArenA rechtstreeks op hun doel afgaan. Er wordt veel meer op afspraak gewinkeld en mensen weten beter wat ze willen.”, aldus Daniëlle Meijer, Marketing en Communicatie Manager van Villa ArenA. “Natuurlijk komt een groot deel van de mensen nog steeds funshoppen of om inspiratie op te doen, maar we zien wel een duidelijke verschuiving. Met drie inspiratiepleinen op de begane grond, gratis interieuradvies en evenementen gericht op wonen, zijn we nog steeds een woonmall die gericht is op beleving.”

Wat is er in de woonmall zelf veranderd? De enorme waterpartij op de begane grond is verdwenen, er zijn een kinderbioscoop en houten zit- en groenelementen toegevoegd en in de loop der jaren zijn er twee loopbruggen geplaatst om de oversteek van de ene naar de andere kant te verkorten. Daarnaast heet de ArenA Boulevard inmiddels Johan Cruijff Boulevard.

Villa ArenA is al 20 jaar dé plek om alles te vinden voor je huis. Dat is onveranderd. Ook de komende 20 jaar zullen we een bron van inspiratie zijn voor vele bezoekers!

 

 

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.